Silofôr med store mengder Iberiaskogsnegl kan være en helserisiko for dyr og mennesker

Silofôr med store mengder Iberiaskogsnegl kan være en helserisiko for dyr og mennesker

Denne saken er eldre enn to år

I de seinere åra har snegler fått status som en plantepest, både i hager og i åker og eng brukt til produksjon av dyrefôr. Spesielt på Vestlandet har åkrer blitt invadert av snegler i en slik grad at fôr har måttet kasseres. Det har også vært mistanke om sammenheng mellom dyrehelseproblemer og silofôr kontaminert med snegler.

Det har blitt reist spørsmål om snegler i fôr kan medføre økt risiko for botulisme og andre alvorlige dyresykdommer. De samme problemene har også vakt bekymring i Sverige. Dessverre har det ikke vært forsket på disse spørsmålene tidligere, og forskning er derfor etterspurt fra gårdbrukere, veterinærer og myndigheter.

I et lite pilotprosjekt har Veterinærinstituttet undersøkt den hygieniske kvaliteten av silofôr fra gårder med et Iberiasnegleproblem. Hensikten var å undersøke om forekomst av snegler i silofôr kan påvirke den hygieniske fôrkvaliteten negativt , og om det er fare for forekomst av sjukdomsframkallende mikroorganismer som Clostridium, Listeria eller mugg i slikt fôr.

I enkelte av prøvene ble det påvist ekstremt høye verdier av mugg og sjukdomsframkallende bakterier. Dette fôret var tydelig avvikende både i lukt, konsistens og farge. Fôr av så dårlig hygienisk kvalitet kan forårsake helseproblemer både hos dyr som eter fôret og hos mennesker som håndterer det. Spesielt bør gravide være forsiktige med å håndtere fôr av synlig dårlig kvalitet.

Siden prøveantallet er lavt er det ikke mulig å trekke noen konklusjoner enda, men resultatene gjør at det er grunn til å gå grundig inn i problemstillingen.

Les mer om sopp og sopptoksiner i halm og för i Praksisnytt Volum 13, Nr. 3
Faktaark om Listeria

Kontaktpersoner ved Veterinærinstituttet 
Ellen Christensen, forsker, Seksjon for mykologi
Telefon: 23216245
E-post: ellen.christensen@vetinst.no

Ida Skaar, seksjonsleder, Seksjon for mykologi
Telefon: 23216244
E-post: ida.skaar@vetinst.no

 

Del artikkel