Fôrtrygghet
Veterinærinstituttet undersøker råvarer til dyrefôr og ferdig dyrefôr for innhold av sopp og mykotoksiner og av og til også for sykdomsfremkallende bakterier på oppdrag fra Mattilsynet.
Formålet med prosjektet er å overvåke den hygieniske tilstanden og forekomsten av skadelige stoffer i fôr og fôrråvarer som kan være av betydning for helsen til dyra eller mennesker gjennom konsum av animalske produkter.
2021
Overvåkingsprogrammet for fôr og fôrmidler i 2021 omfattet utvalgte sopp og mykotoksiner i havre, bygg, rughvete og i gårdsblandet fôr til gris, og utvalgte mykotoksiner i mais og i kraftfôr til gris.
Blant de målte muggsoppene var Fusarium-muggsopp som kan produsere muggsoppgifter. I 7 % av havreprøvene og 17 % av byggprøvene ble Fusarium spp. målt over et nivå som kan indikere potensiell fare for helseproblemer ved bruk som fôr. Nivåer av total muggsopp og Fusarium kan regnes som ganske tilfredsstillende sammenlignet med tilsvarende målinger fra de siste årene. Analyser av utvalgte, viktige muggsoppgifter i kornet viste stort sett betryggende lave konsentrasjoner, bortsett fra enkelte prøver av havre over anbefalt grense for T-2- og HT-2-toksin. Som vanlig var det mindre av disse giftene i prøver fra Midt-Norge enn fra Østlandet. Det var mindre muggsoppgifter i bygg enn i havre, selv om nivået av Fusarium var høyere i bygg enn i havre. Dette er normalt og gjenspeiler de kompliserte mekanismene som fører til at Fusarium-soppen produserer gift.
Last ned rapporten
- Feed safety 2021 (pdf 1mb)
Eldre rapporter
- Feed safety 2020 (pdf 1mb)
- Feed safety 2019 (pdf 1005kb)
- Smittemessige konsekvenser av økt grovfôrimport i 2018 (pdf 864kb)
- Feed safety 2018 (pdf 1mb)
- Feed safety 2017 (pdf 1mb)
- Feed safety 2016 (pdf 1mb)
- Feed safety 2015 (pdf 2mb)
- Feed safety 2014 (pdf 756kb)
- Feed safety 2013 (in Norwegian) (pdf 5mb)
- Tilleggsrapport 2013: Salmonella i importert hundesnacks (pdf 326kb)
- Feed safety 2012 (in Norwegian) (pdf 852kb)